| Kebab z jagnięciny Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 4,5 godz. 1 kg jagnięciny lub polędwicy wolowej, 4 kawałki cytryny, sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki), sos do sałatki, lub ugotowany ryz. Marynata jogurtowa: 150 g naturalnego jogurtu, 4 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku, sól, pieprz. Marynata cytrynowo-olejowa: 200 ml oleju, 4 łyżki soku cytrynowego, 2 cebule, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki oregano lub tymianku, sól, pieprz. 1. Mięso pokroić w 2-centymetrowa kostkę. Przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt, sok cytrynowy, oliwę sól, pieprz i rozmaryn lub majeranek. Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na 3-4 godz. lub na noc. 2. Mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki. Ułożyć w brytfannie. 3. Grill rozgrzać do wysokiej temperatury. Mięso w brytfannie ustawić bezpośrednio pod grillem. Piec, obracając i smarując marynata. Czas opiekania zależy od tego jak dobrze opieczone mięso chcemy podąć i od rodzaju mięsa. 4. Przyprawiona sałatkę lub ugotowany ryz ułożyć na dużym półmisku, następnie przełożyć gotowe kebaby, przybrać kawałkami cytryny. Podać z dipem tahina i podgrzanym pod grillem chlebkiem pitta. 5. Można tez mięso zamarynować w marynacie cytrynowo-olejowej. Po 3-4 godz. wyjąć, a następnie upiec. Kebab. 50 dag mielonej baraniny lub wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżka mąki, pieprz sól. Cebulę i czosnek posiekać, mięso wyrobić z jajkami, mąką, cebulą, czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować podłużne krokiety, nadziać na patyczki do szaszłyków. Opiekać 7 min z każdej strony. Seekh kebab Porcja dla 6 osób. Czas przygotowania: 35 min. Potrzebne produkty: 500 g baraniny 2 średnie cebule 2 łyżeczki tartej bułki 1 łyżeczka garam masala 50 g świeżej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka drobno posiekanej zielonej papryki 1 łyżka soku z cytryny nać pietruszki Przygotowanie: 1. Dwukrotnie zemleć w maszynkę mięso z cebulą, bulką tart.a, solą, garam masala, zielona papryka i kolendra. 2. Dodać sok z cytryny, uformować kulki średnicy 5 cm. Okleić mięsną masą bagneciki do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek, piec w opiekaczu do momentu, gdy mięso będzie swobodnie odchodziło od bagnecików. 3. Podawać na liściach sałaty. KEBAB AMULET SKŁADNIKI: ok. 30 dkg polędwicy, ciabata - albo 4 bułeczki, papryka czerwona, cebula (najlepiej biała), biały serek (nie koniecznie), sos pomidorowy, jogurt naturalny, czosnek (1-2 ząbki), sól, papryka słodka, przyprawa do gyrosa. PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę, paprykę i cebulkę pokroić w małe paseczki i usmażyć, dodając przyprawy (do smaku). W międzyczasie włożyć ciabatę do piekarnika (chodzi o to, zeby była ciepła), do jogurtu dodać odrobinę soli i zmiażdżony czosnek (też według uznania). Podgrzać sos pomidorowy i doprawić do smaku. Wyjąć ciabatę i pokroić w niezbyt małe kwadratowe kawałki. Zalać jogurtem. Położyć na to polędwiczkę z papryczką i cebulką. Pokryć białym serkiem (opcjonalne) i zalać sosem pomidorowym. Smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz