środa, 4 maja 2011

Jak zrobić kebab

Kebab z jagnięciny
Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 4,5 godz.

1 kg jagnięciny lub polędwicy wolowej,
4 kawałki cytryny,
sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki),
sos do sałatki, lub ugotowany ryz.

Marynata jogurtowa:
150 g naturalnego jogurtu,
4 łyżki soku cytrynowego,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku,
sól, pieprz.

Marynata cytrynowo-olejowa:
200 ml oleju,
4 łyżki soku cytrynowego,
2 cebule,
2 listki laurowe,
2 łyżeczki oregano lub tymianku,
sól, pieprz.


1. Mięso pokroić w 2-centymetrowa kostkę. Przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt, sok cytrynowy, oliwę sól, pieprz i rozmaryn lub majeranek. Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na 3-4 godz. lub na noc.

2. Mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki. Ułożyć w brytfannie.

3. Grill rozgrzać do wysokiej temperatury. Mięso w brytfannie ustawić bezpośrednio pod grillem. Piec, obracając i smarując marynata. Czas opiekania zależy od tego jak dobrze opieczone mięso chcemy podąć i od rodzaju mięsa.

4. Przyprawiona sałatkę lub ugotowany ryz ułożyć na dużym półmisku, następnie
przełożyć gotowe kebaby, przybrać kawałkami cytryny. Podać z dipem tahina i podgrzanym pod grillem chlebkiem pitta.



5. Można tez mięso zamarynować w marynacie cytrynowo-olejowej. Po 3-4 godz. wyjąć, a następnie upiec.


Kebab.

50 dag mielonej baraniny lub wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżka mąki, pieprz sól.

Cebulę i czosnek posiekać, mięso wyrobić z jajkami, mąką, cebulą, czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować podłużne krokiety, nadziać na patyczki do szaszłyków. Opiekać 7 min z każdej strony.




Seekh kebab



Porcja dla 6 osób.

Czas przygotowania: 35 min.


Potrzebne produkty:


500 g baraniny

2 średnie cebule


2 łyżeczki tartej bułki


1 łyżeczka garam masala

50 g świeżej kolendry

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka drobno posiekanej zielonej papryki

1 łyżka soku z cytryny

nać pietruszki

Przygotowanie:

1. Dwukrotnie zemleć w maszynkę mięso z cebulą, bulką tart.a, solą, garam masala, zielona papryka i kolendra.

2. Dodać sok z cytryny, uformować kulki średnicy 5 cm. Okleić mięsną masą bagneciki do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek, piec w opiekaczu do momentu, gdy mięso będzie swobodnie odchodziło od bagnecików.


3. Podawać na liściach sałaty.



KEBAB AMULET

SKŁADNIKI:
ok. 30 dkg polędwicy,
ciabata - albo 4 bułeczki,
papryka czerwona,
cebula (najlepiej biała),
biały serek (nie koniecznie),
sos pomidorowy,
jogurt naturalny,
czosnek (1-2 ząbki),
sól,
papryka słodka,

przyprawa do gyrosa.


PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę, paprykę i cebulkę pokroić w małe paseczki i usmażyć, dodając przyprawy (do smaku). W międzyczasie włożyć ciabatę do piekarnika (chodzi o to, zeby była ciepła), do jogurtu dodać odrobinę soli i zmiażdżony czosnek (też według uznania).

Podgrzać sos pomidorowy i doprawić do smaku. Wyjąć ciabatę i pokroić w niezbyt małe kwadratowe kawałki. Zalać jogurtem. Położyć na to polędwiczkę z papryczką i cebulką. Pokryć białym serkiem (opcjonalne) i zalać sosem pomidorowym.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz