środa, 4 maja 2011

Mniam mniam kebab

o przygotowania kebaba potrzebujesz:

  • chlebek pita lub tortilla
  • jagnięcina, baranina, wieprzowina lub drób (najlepiej udźce)
  • przyprawy:
    • po łyżeczce: pieprzu cayenne, imbiru w proszku, gałka muszkatołowej, czosnku granulowanego, curry, papryki słodkiej
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej

Mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy nimi pokrojone w paski mięso. Ostawiamy na kilka-kilkanaście godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni.

warzywa:

  • mogą być wg uznania, np. surówka z kapusty pekińskiej, ogórki konserwowe, sałata, pomidor, cebula, ogórek, kapusta czerwona itp.

sosy:

  • najczęściej podaje się kebab z sosami: łagodnym, pikantnym lub miesza oba. Dobrą propozycją do tego typu dania jest sos tzatziki lub majonez wymieszany pół na pół z jogurtem greckim i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Pikantny sos zastąpi keczup lub gotowy produkt, kupiony w sklepie.

Przygotowanie:

Do chlebka pita wkładamy najpierw porcję warzyw, polewamy ją sosem, następnie mięso i znów warzywa, sos, mięso. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz