środa, 4 maja 2011

Kolejny kabab

Będzie potrzebne:

1 kg mięsa (polędwicy wołowej, drobiowej piersi lub wieprzowych polędwiczek)
Jedna z poniższych marynat:

Marynata I:
1/2 szkl. oleju lub oliwy z oliwek,
sok z jednej cytryny,
2 zmiksowane cebule,
2 rozkruszone listki laurowe,
2 łyżeczki oregano,
2 zmiksowane bez skórki pomidory,
sól, pieprz.

Marynata II:
1/2 szkl. oleju lub oliwy z oliwek,
2 zmiksowane cebule,
1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
sól, pieprz.

Marynata III:
1 szkl. jogurtu,
1 zmiksowana cebula,
szczypta chilli,
sól, pieprz.

Mięso należy pokroić w małe kostki lub cienkie plasterki. Składniki marynaty wymieszać, włożyć mięso, dokładnie zamieszać, odstawić na 2-3 godziny, a nawet na całą noc. Następnie mięso osączyć z marynaty, nakłuć na metalowe szpadki i opiekać na grillu ok. 10-12 minut. W czasiepieczenia obracać, smarując kilka razy marynatą.

Szaszłyki podawać:
- w przeciętym na pół chlebku pita lub w pszennych bułkach z plasterkami pomidora i cebuli,
- z ugotowanym na sypko ryżem,
- na talerzu z pieczywem i sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz